279335
Book
In basket
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
Availability:
Nugat 4 (W112)
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Storia della pasta in dieci piatti : dai tortellini alla carbonara, 2021
General note
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Additional physical form available note
Książka dostępna także jako e-book.
Awards note
Premio Bancarella della Cucina, 2021
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again