279530
Book
In basket
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2013. - 319, [1] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
Availability:
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okł. podtyt.: Opisy roślin, przepisy kulinarne, felietony.
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 315. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again