276148
Książka
W koszyku
Prawdziwa historia czekolady / Sophie D. Coe, Michael D. Coe ; przeł. Ewa Klekot. - Warszawa : PIW, 2000. - 234, [1] s., [8] s. tabl. kolor. : il., faks., fot., mapy, portr. ; 25 cm.
Książka dwojga amerykańskich antropologów, wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o kakao i wytwarzanej z niego czekoladzie. Dowiadujemy się z niej o pochodzeniu i uprawie Theobroma cacao, o najwcześniejszej historii napoju, o tym, skąd pochodzi jego nazwa. Rozmach i kompetencja książki czynią z niej zarówno prezent dla miłośników czekolady, jak i smakowity przyczynek do historii kultury nie tylko kulinarnej.
Status dostępności:
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 930.85 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Tyt. oryg.: "The true history of chocolate".
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 218-225. Indeksy.
Recenzje:
Inne wydania:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej