278128
Book
In basket
Rebeka Wolff była tym dla wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej czym dla kuchni polskiej Lucyna Ćwierciakiewiczowa. Spod pióra Wolff wyszła słynna‚ wielokrotnie wznawiana „Kuchnia koszerna”‚ wydana po raz pierwszy w 1869 roku i zawierająca niezawodne receptury różnorodnej i wielosmakowej kuchni żydowskiej - kuchni pachnącej gałką muszkatołową‚ skórką cytrynową‚ wanilią i cynamonem. Barbara Adamczewska‚ polonistka‚ dziennikarka‚ autorka dziesięciu książek kulinarnych‚ sięgnęła po dzieło Wolff‚ by opracować je na nowo z myślą o współczesnym czytelniku i smakoszu. Dziś takie potrawy jak: czulent‚ chała‚ kreplach‚ kugel czy cymes znamy głównie z literatury‚ choćby z utworów Isaaca Bashevisa Singera‚ w których żydowskie smakołyki grają nie mniej istotną rolę co targające bohaterami namiętności. Uwspółcześnione przez Adamczewską przepisy na tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej można zrealizować bez większego trudu‚ a potrzebne składniki są dostępne w przeciętnym sklepie spożywczym. Podzielone na działy przepisy autorka opracowania poprzedziła wstępem‚ w którym wprowadza czytelnika w zasady koszernej kuchni i podstawy żydowskiej tradycji kulinarnej.
Availability:
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
01-21.03.2025 Placówka zamkneta z powodu inwentaryzacji (skontrum).
Braci Wagów 1 (W127)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again