278106
Książka
W koszyku
Rebeka Wolff była tym dla wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej czym dla kuchni polskiej Lucyna Ćwierciakiewiczowa. Spod pióra Wolff wyszła słynna‚ wielokrotnie wznawiana „Kuchnia koszerna”‚ wydana po raz pierwszy w 1869 roku i zawierająca niezawodne receptury różnorodnej i wielosmakowej kuchni żydowskiej - kuchni pachnącej gałką muszkatołową‚ skórką cytrynową‚ wanilią i cynamonem. Barbara Adamczewska‚ polonistka‚ dziennikarka‚ autorka dziesięciu książek kulinarnych‚ sięgnęła po dzieło Wolff‚ by opracować je na nowo z myślą o współczesnym czytelniku i smakoszu. Dziś takie potrawy jak: czulent‚ chała‚ kreplach‚ kugel czy cymes znamy głównie z literatury‚ choćby z utworów Isaaca Bashevisa Singera‚ w których żydowskie smakołyki grają nie mniej istotną rolę co targające bohaterami namiętności. Uwspółcześnione przez Adamczewską przepisy na tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej można zrealizować bez większego trudu‚ a potrzebne składniki są dostępne w przeciętnym sklepie spożywczym. Podzielone na działy przepisy autorka opracowania poprzedziła wstępem‚ w którym wprowadza czytelnika w zasady koszernej kuchni i podstawy żydowskiej tradycji kulinarnej.
Status dostępności:
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
01-21.03.2025 Placówka zamkneta z powodu inwentaryzacji (skontrum).
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej