278146
Book
In basket
Książka W kuchni babci i wnuczki Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej to połączenie poradnika kulinarnego oraz gawędy o tradycjach kulinarnych naszych prababek i babć. Nie od dziś wiadomo, że nowoczesna polska kuchnia zrodziła się w XIX w. Czasy Sienkiewicza i Prusa, to rozkwit nie tylko wielkich powieści, ale i poradników, książek z przepisami i radami gospodarczymi. Autorki przybliżają ten złoty okres książki kulinarnej, przywołując nazwiska znanych i cenionych specjalistek od tradycyjnego, a jednocześnie nowoczesnego gotowania, między innymi Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Bronisławy Leśniewskiej czy Wincentyny Zawadzkiej. Przytaczają anegdoty o tych królowych kuchni, dowodząc, że sukcesy kulinarne są równie wymierne i przynoszące satysfakcję, jak sukcesy na innych polach działalności. Przypominają na przykład słynną korespondencję Ćwierczakiewiczowej z redaktorem "Kuriera Warszawskiego", w której pisała między innymi: "Jeśli pan nie napiszesz, że obok Sienkiewicza jestem dziś najpoczytniejszą autorką, bo moje "365 obiadów" rozeszło się dotąd w 90 000 egzemplarzy, to pana znać nie chcę".
Availability:
6-go Sierpnia 23 (W34)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Indeks.
U dołu okł. podtyt.: tradycyjne smaki naszego dzieciństwa : proste, szybkie przepisy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again